Botswana

Unieke vakantiebestemming

Een unieke vakantiebestemming……
want eenderde van het land bestaat uit ecologisch beheerde natuurreservaten met de meest uiteenlopende flora en fauna die zorgvuldig van staatswege wordt beheerd. De magische waterwereld van de Okavango Delta telt een grote verscheidenheid aan (water)vogels en wilde dieren, zoals olifanten en nijlpaarden. Hier kunt u onder leiding van een zeer ervaren gids een boottocht maken in een mokoro, een uitgeholde boomstam.

Het indrukwekkende Chobe National Park en Moremi Game Reserve staan garant voor een enorme diversiteit aan wilde dieren en natuurschoon, waarvan de herinneringen in uw geheugen gegrift zullen blijven. De Kalahari Desert met zijn enorme open vlaktes en eeuwenoude rivierbeddingen staat bekend om zijn kuddes springbokken, giraffen, struisvogels en tal van verschillende roofdieren.

Die variatie treft u ook aan in de omgeving van Chobe waar ze zich laven in de Chobe Rivier. Hier vindt u de grootste olifantenpopulatie van Afrika. Voor de ultieme safari, te voet, per fiets of per paard gaat u naar Tuli Block. Vanaf hier heeft u adembenemende uitzichten op de Limpopo Rivier. En vergeet niet de grote zoutpannen van het Makgadikgadi Pans, de restanten van een groot zoutmeer dat in het verleden een groot deel van Zuidoost-Afrika bedekte. Rotsschilderingen uit het Stenen Tijdperk vindt u in Tsodilo Hills. Voor de lokale bevolking is deze plek een rustplaats voor de geesten van overledenen.

Central Kalahari
Central Kalahari bestaat uit grote open vlaktes, opgedroogde rivierbedingen en zoutpannen. De afwisselende natuur bestaat uit zandduinen en bushveld. Meer naar het zuiden staan bomen. Vanwege de droogte en de hoge temperatuur in de zomer, vooral in oktober, is er geen water en zijn er dus haast geen dieren. De beste tijd om dit gebied te bezoeken is van december tot april. Deception Valley Deze opgedroogde rivierbedding is bedekt met gras en bomen. De wortels van de bomen gaan tot grote dieptes zodat ze aan water kunnen komen. In de schaduw van de bomen leven de leeuwen en hyena’s. Het verse gras, na de regens, trekt enorme kuddes springbok, gemsbok, struisvogels, giraffes en alle grote roofdieren.

Chobe National Park
Dit park is het een na grootste park van Botswana. Het is vooral bekend door de enorme hoeveelheden wilde dieren. De uniekste bezienswaardigheid is de reusachtige olifantenpopulatie. De olifanten migreren over afstanden van 200 km, afhankelijk van het seizoen. In de droge tijden zijn ze vooral te vinden bij de Chobe en Linyanti Rivers, tijdens de regens zijn ze in het zuidoosten. Ook grote kuddes buffels en zebra’s evenals de vele soorten roofdieren zorgen voor een spectaculaire safari.

Gaborone
Dit is de hoofdstad en ligt op 15 km afstand van de Zuid Afrikaanse grens. Mede dankzij de vele restaurants, winkelcentra, nachtclubs en goede hotels is het een bruisende en levendige stad. Er zijn ook tal van winkeltjes en markten met lokale en ambachtelijke produkten.

Makgadikgadi Game Reserve
Een supergroot meer dat is opgedroogd met achterlating van glinsterende zoutkristallen, dat zijn de Makgadikgadi Pans. In dit desolate gebied valt weinig regen. Maar de Boteti Rivier River zorgt voor poelen met water waardoor de nijlpaarden en andere dieren worden aangetrokken. In het regenseizoen lopen deze pannen vol met water en lokken dan grote aantallen dieren zoals zebra’s en wildebeesten. Maar ook enorme kolonies flamingo’s komen hier broeden. Vanuit de lucht zijn de pannen dan veranderd in reusachtige roze vlekken. In het droge seizoen liggen de pannen te glinsteren in het zonlicht. In elk seizoen is het meer dan de moeite waard om dit gebied te bezoeken. Het meest fascinerendste moment voor een bezoek is echter rond half november, het begin van het regenseizoen zodat de transformatie van droog naar nat goed te zien is.

Mashatu Game Reserve
In het meest oostelijk gebied van Tuli Block bevindt zich het Mashatu Game Reserve. Dit is het grootste privé wildpark in Zuidelijk Afrika. De ruime vlaktes variëren van savannes, riviertjes, bossen, moerassen en zandsteenrotsen. Deze uitzonderlijke plek biedt onderdak aan de meer verassende diersoorten zoals de Afrikaanse wilde kat, de honingdas, blackbacked jackal, aardwolf en de grootoorvos.

Moremi Game Reserve
Grenzend aan de Okavango Delta en Chobe National Park ligt Moremi Game Reserve. Moerassen, Savannes, lagunes en met palmen bedekte eilandjes zorgen voor een zeer afwisselend landschap waar de vele dieren doorheen zwerven. Dit is vooral het gebied van de wilde honden, maar ook diverse antilopensoorten, giraffes, zebra’s, buffels, leeuwen, cheeta’s, hyena’s, luipaarden, nijlpaarden en krokodillen komen hier in groten getale voor.

Nxai Pan National Park
Dit park is ook een overblijfsel van het opgedroogde Makgadikgadi Meer en is begroeid met gras, acacia’s en baobabs. In het park leven olifanten, zebra’s, leeuwen, giraffes, struisvogels en nog veel meer. Ook hier broeden in de regentijd veel flamingo’s.

Okavango Delta
De Okavango is een labyrint van lagunes, meren en verborgen kanaaltjes over een gebied van 17.000km2. Hiermee is het de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het gebied is voortdurend in beweging, mysterieus, sereen, lieflijk en wonderschoon. Grote, kronkelige waterwegen verspreiden en splitsen zich in kleine kanaaltjes die verdwijnen achter dikke, kragen van papyrus riet. Het gebied is een mozaïek van grasland, water, palmbomen, en hoge bomen. Behalve ontelbaar veel vogelsoorten zijn hier ook zeer veel wilde dieren te spotten. Safari’s worden voornamelijk gemaakt met een mokoro, een uitgeholde boomstam.

Tuli Block
Deze landstrook is 350 km lang, 10 tot 20 km breed en loopt langs de Limpopo en Shashe Rivers naar het drielandenpunt met Zuid Afrika en Zimbabwe. Veel grond is hier in het bezit van boerderijen, maar het gebied in het oosten tot aan Mottouse River is een game reserve. Tuli Block is heel anders dan de rest van Botswana. Dit komt door de enorme hoeveelheid rotspartijen, het overvloedig aanwezig zijn van rotsen, keien en stenen van verschillende vormen en maten en de droge rivierbeddingen. De grote rivieren voeden de gigantisch grote bomen langs de oevers en er is een overvloed aan wild.

Het wegennet in Botswana bestaat in de bewoonde gebieden uit snelwegen en goed geasfalteerde doorgaande wegen. In de afgelegen gebieden zijn dit veelal ‘dirt’roads met af en toe een zandpad. In deze gebieden zijn benzinepompen niet veel aanwezig. Voor het reizen in de afgelegen gebieden en naar de natuurparken adviseren wij u dan ook om een 4×4 voertuig te huren en om voor vertrek te informeren naar de aanwezigheid van benzinepompen in het gebied waar u heen gaat.

8 daagse Botswana Lodge Explorer
Dag 1 Maun
Bij aankomst op de luchthaven van Maun, wordt u opgehaald en naar uw accommodatie gebracht door onze agent. De rest van de dag is ter vrije besteding. Zo kunt u bijvoorbeeld een rondvlucht maken boven de Okavango Delta. Overnachting: Thamalakane River Lodge (of vergelijkbaar) op basis van logies.

Dag 2 en 3 Khwai River
Na het ontbijt wordt u opgehaald door de gids en rijdt u een klein stukje naar het mokoro station. Vanaf hier vaart u door de dichte vegetatie van de Okavango Delta en kunt u de enorme variëteit van vogels en wilde dieren ontdekken. Na deze spectaculaire excursie gaan we naar ons kamp. Hier gaan we na het diner een nacht game drive maken, een fantastische manier om nachtdieren te ontdekken. De volgende dag gaat u vroeg in de ochtend op safari en u maakt nog een safari tijdens zonsondergang. De bijzondere ligging van het gebied zorgt ervoor dat hier regelmatig olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta’s en wilde honden te zien zijn. Overnachting: Khwai Bedouin Camp (of vergelijkbaar) op basis van VP.

Dag 4 Moremi Game Reserve
U brengt de volledige dag door in Moremi Game Reserve. Dit wildpark staat bekend als één van de mooiste en meest gevarieerde wildparken van Afrika. Het park omvat ongeveer 20% van de Okavango Delta en er zijn o.a. acacia bossen, rietland, lagunes, moerassen, mopane bossen en droge savannes. Overnachting: Thamalakane River Lodge (of vergelijkbaar) op basis van logies, ontbijt en lunch.

Dag 5 Makgadikgadi Pans
Na het ontbijt gaat u op weg naar Nata Lodge, vlakbij de Makgadikgadi Pans. In dit gebied bevinden zich aantal zoutvlaktes en grasvlaktes, afgewisseld met palmboomeilandjes. Dit vormt de Great Makgadikgadi. Onderweg maakt u nog een stop bij het Nata Bird Sanctuary. De Nata River delta voorziet de Sua Pan van water en vormt daar door de broedgrond voor watervogels zoals pelikanen en flamingo’s. Overnachting: Nata Lodge (of vergelijkbaar) op basis van VP.

Dag 6 Chobe National Park
Deze dag reist u richting het noorden, naar Chobe National Park. Na aankomst in de lodge maken we een ‘sunset’cruise op de Chobe River. Behalve een overvloed aan wilde dieren, vindt u hier ook de grootste olifanten concentratie. Maar vanaf de rivier kunt u ook nijlpaarden, watervogels krokodillen, buffels en Puku’s, een antilope soort dat vooral leeft in nat grasland. Overnachting: Chobe Safari River Lodge ( of vergelijkbaar) op basis van VP.

Dag 7 Victoria Falls, Zimbabwe
Na een korte rit, rijdt u Zimbabwe binnen. Hier liggen de machtige Victoria Watervallen. Een gids neemt u mee het Victoria Falls National Park in, vanwaar u de watervallen kunt bekijken. De rest van de dag kunt u deelnemen aan de vele activiteiten die worden aangeboden in Victoria Falls. Overnachting: Amadeus Garden Guest House (of vergelijkbaar) op basis van logies en ontbijt.

Dag 8 Einde
Na het ontbijt wordt u, op tijd voor uw vlucht, naar de luchthaven van Victoria Falls gebracht.

De reissom is inclusief uw verblijf in bovengenoemde accommodaties, vervoer in een volledig uitgerust 4 x 4 voertuig, safari´s zoals genoemd, maaltijden en activiteiten, park entreegelden en lokale gidsen zoals opgeven in het overzicht De reissom is echter exclusief drankjes, optionele activiteiten, fooien, internationale vluchten en persoonlijke uitgaven.
Reissom vanaf € 2.769,– per persoon op basis van 2 personen. Op basis van 4 of meer personen is de reissom € 1.810,–. Voor deze reis geldt een minimale deelname van 2 personen en een maximale deelname van 10 personen. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het seizoen en beschikbaarheid.