Duiken

Tropische duikplekken

Zuid Afrika is een van de meest gevarieerde duikbestemmingen van de wereld.

Het land biedt een bijna ongelimiteerd aantal duikgebieden en ~mogelijkheden.

De kustlijn wordt gevormd door 2 grote golfstromen: de machtige Algulhas, met warm water langs de oostkust en de krachtige Benguela met ijskoud water langs de westkust.

De grote diversiteit aan zeedieren , koralen en planten wordt veroorzaakt door de botsing van deze golfstromen.

De kelpwouden langs de westkust en Kaapstad veranderen langzaam in adembenemende zachte koralen langs de Garden Route.

Gezegend met de warme Algulhas bevindt zich in Sodwana Bay het meest zuidelijke harde koraalrif, terwijl de Wildcoast een fascinerende overgang van tropisch naar gematigd laat zien.

Dit resulteert in meer dan 2000 soorten vis, 37 soorten dolfijnen en walvissen en een rijke geschiedenis van scheepswrakken.

 

Kwazulu Natal

Bij de zuidkust bevinden zich 2 grote koraalriffen, Aliwal Shoal en Protea Banks.

Het warme, indigo blauwe water van Algulhas trekt veel vissen en haaien, in alle soorten en maten, aan.

 

Aliwal Shoal

Het rif is gevormd door grotten, geulen  en rotsen  bedekt met zachte sponzen en koralen en bevindt zich 5 km uit de kust , op een diepte van 8 tot 30 meter.

Vooral in de periode van Juni tot Oktober vindt u hier veel grote en volwassen  Ragged Tooth Sharks.

Buiten de “raggie” tijd vindt u hier veel stingrays, guitar sharks, dolfijnen, eagle en manta rays en het scheepswrak The Produce.

 

Protea Banks

Voor het duiken bij Protea Banks dient u in het bezit te zijn van een “advanced” certificaat en 20 geregistreerde duiken.

Protea Banks is een van de beste plekken om te duiken met haaien. Op een diepte van 30m, met een snelheid van 1 a 2 knopen drijft u langs het spectaculaire rif.

Als uw oog valt op een nudibranch, ze lijken echt groter en kleurrijker, kijkt u op de verkeerde plek.

De kans is groot dat een 3m lange bullshark achter u opduikt of dat u de strepen van een jonge tijgerhaai ziet.

Ook ziet u hier  regelmatig de Zambezi haai en de tijger~, hamer~zwartpuntrifhaai, alsmede veel vogelsoorten.

 

The Sardine Run

Elk jaar, tussen mei en juli, stroomt er kouder water langs de oostkust richting het noorden.

Enorme scholen sardienen komen af het voedingsrijke water.

De lengte van de scholen kunnen wel oplopen tot 5 km. Deze migratie heet de sardine run.

Hierdoor worden veel vissen en roofdieren aangetrokken. Dit resulteert  in veel dolfijnen, haaien en zelfs walvissen, die alleen oog hebben voor het zwemmende buffet en niet letten op duikers.

 

Sodwana Bay

Hier bevindt zich het meest zuidelijke, harde koraalrif van de wereld en de enige tropische duikplek in Zuid Afrika.

U vindt hier overhangende riffen, drop offs en grotten, als ook veel tropische vissen, prachtige harde en zachte koralen, sponzen en veel moray eels. Regelmatig worden hier ook walvissen, walvishaaien en dolfijnen gezien.

In de winter komen op de stranden  veel dikkop- en leerschildpadden om eieren te leggen.

 

Cage Dive

In Kaapstad, Gansbaai en Mossel Bay kunt u terecht voor duiken met de grote witte haai.

De kooien zijn stevig bevestigd aan de boot en liggen niet dieper dan 2 meter onder water.

Hierdoor is duikervaring is niet nodig. Mocht u besluiten om niet het water in te willen, vanaf de boot is het ook een spectaculair gezicht.

De kilometerslange kustlijn en de fantastische riffen met planktonrijk water zorgen voor een overdadig onderwaterleven. De highlights voor het duiken in Mozambique zijn toch wel de aanwezigheid van walvissen, walvishaaien, schildpadden en haaien.

De beste duiktijd is van april tot en met september, dan is de temperatuur aangenaam, lekker warm en droog, weinig kans op regen en met een koele zeewind.
Inhambane Barra Point, Tofo en Jangamo Bay zijn de populairste plekken voor duikers.

Voor de kust ligt een groot aantal riffen, waarvan de wat dieper gelegen riffen met grote regelmaat bezocht worden door walvishaaien, manta’s en bultruggen.

Zavora
Een nieuwe bestemming is Zavora. Het ligt ongeveer 100 km ten zuiden van Inhambane. Dit stukje paradijs wordt voornamelijk bezocht door Zuid Afrikaanse sportvissers en een paar duikers. Er is hier nog maar één duikschool aanwezig. Er worden hier nog steeds nieuwe duikplekken gevonden, de een nog mooier dan de ander!

Tussen juli en oktober is Zavora Beach het rustpunt voor bultruggen die bezig zijn met hun jaarlijkse migratie langs de Afrikaanse kusten. Ook biedt Zavora een fantastische mogelijkheid om een wrakduik te maken naar The Klipfontein Wreck, een schip van de Holland Amerika lijn.

Pomene
Dit kleine schiereiland ligt 120km ten noorden van Inhambane. Het strand is langgerekt met parelwit zand. Er zijn 2 resorts die zorg dragen voor activiteiten zoals paardrijden, speervissen, windsurfen, kayakken, snorkelen en duiken.

Het duiken is hier van absolute wereldklasse, er zijn manta’s walvis- en andere haaien, er is zelfs een rif op 10m diepte waar een bullshark luiert of slaapt in een grot.
Alle duiken worden uitgevoerd in semi-opblaasbare zodiacs en het is even aanpassen tijdens de lancering vanaf het strand. Alle duiken zijn stroomduiken en het zicht is heel variabel (van 5 tot 40 meter); niet altijd optimaal, maar bedenk ook dat als er geen plankton was, er ook geen walvishaaien en manta’s kwamen bunkeren.

De watertemperatuur hangt tussen de 22 en 24 graden, wat een 5 of 7 mm pak wenselijk maakt. Voor gevoelige magen is het aan te raden pillen mee te nemen tegen zeeziekte.
Het duiken is niet echt seizoensafhankelijk. Augustus staat bekend als winderig, maar het hele jaar door kan je sterk veranderlijke weersomstandigheden hebben.

Bultrug walvissen kan men aantreffen van juni t/m oktober, met heel grote kans van juli tot september. Walvishaaien zijn er het hele jaar door en door de aanwezigheid van enkele cleaner stations voor de kust van Inhambane (Tofo, Jangamo, Barra) en Zavora kunnen ook de manta’s het hele jaar door bewonderd worden.

Een opsomming van klein spul omvat: trompetvis, yellowtails, clown trigger fish, barracuda’s, spaanse danseres, kreeften, banner fish, morenes (honey combed/ spotted), duivelsroggen, pijlstaartrog, Patato baars, schorpioen vis, Lion fish, anemoon visjes, papagaai vis, angel fish, octopus enz.