Mozambique

Onderwaterparadijs
Langgerekte, witte stranden met wuivende palmbomen maken van dit land langs de Indische Oceaan een uitstekende strandbestemming. Maar er is meer! Door de binnenlanden kunt u prachtige rondreizen maken langs tal van Arabische en Portugese historische gebouwen, het Lake Malawi en de wildreservaten. Mozambique kent nauwelijks toeristen en hier vindt u nog echte  bounty-eilanden,zoals de Bazaruto Archipel.

 

Door het heldere turquoise water en de prachtige, bijna onbeschadigde riffen is dit een paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers, maar ook voor de sportvisser is het een uitstekende bestemming. Mozambique staat ook bekend om zijn heerlijke keuken, met veel Portugese invloeden, een mix waarin Europese en Afrikaanse culturen met elkaar verweven zijn.

Cabo Delgado
Dit is het thuis van de Makonde stam. De Makonde staan vooral bekend om hun hout en ivoor sculpturen. De stad Pemba heeft een fantastische haven en geweldige traditionele markten waar u de zilversmeden aan het werk kunt zien. Praia do Wimbe is een strand met wit zand, helder turkooizen water en palmbomen.

Gaza
De graanschuur van Mozambique dankzij de vruchtbare Limpopo Vallei. De provinciale hoofdstad is XaiXai, hier zijn veel hotels en restaurants, maar onder de toeristen is Praia do XaiXai het populairst. Het grote rif loopt parallel aan het strand en zorgt voor bescherming tegen de golven. Bilene, ook wel bekend als Praia do Bilene, is een echt strandresort, liggend aan een enorme lagune met lange stranden van fijn wit zand.

Inhambane
Dit is de meest toeristische provincie, voornamelijk door de Bazaruto Archipel. De stad zelf heeft een oude indrukwekkende kerk, Cathedral of Our Lady of the Conception. De vele fantastische en beroemde stranden maken van dit gebied een paradijs.
De Bazaruto Archipel bestaat uit vier eilanden. Op deze eilanden zijn indrukwekkende resorts en luxueuze hotels te vinden.

Manica
Manica produceert veel groente en fruit. De stad Chimoio is een belangrijk handelscentrum voor de agrarische producten uit de omgeving.

Maputo
De stad Maputo, de hoofdstad, heeft prachtige wijde straten vol met historische gebouwen en veel culturele hoogtepunten, zoals het Art Museum met veel lokale kunst en het treinstation uit 1910, met een metalen koepel ontworpen door Mr. Eiffel. Er zijn veel stranden in de directe omgeving van de stad.

Nampula
De miombo bossen contrasteren met de magnifieke granieten rotsformaties, fantastisch voor bergklimmers. In Nampula stad staat Nampula Cathedral, een prachtig gebouw met koepels en 2 torens.

Niassa Provincie
De Niassa Provincie is het grootst en het dunst bevolkt. Een bezoek aan Lake Niassa is een ´must´voor een echt Afrikaans avontuur. Het meer is alleen bereikbaar met een 4×4 voertuig, wat er voor zorgt dat het voor de massa onbereikbaar is. Het Niassa Reserve staat bekend om zijn grote aantallen olifanten.

Sofala
Sofala is één van de welvarendste gebieden van het land. Het gebied dankt de rijkdom aan de garnalenvisserij en suiker. Beira, de hoofdstad, heeft een prachtig plein, Largo do Municipio, omringt door oude koloniale gebouwen, veel terrasjes en cafés. De beste stranden bevinden zich tussen de vuurtoren en Club Nautico. Om wilde dieren te zien kunt u het beste naar het beroemde Gorongosa National Park en het Marromue Buffalo Reserve.

Tete
Deze provincie is bekend geworden door de kolossale Cabora Bassa Dam. Het gebied is rijk aan mineralen zoals steenkool, ijzererts, goud en fluoriet. De Cabora Bassa Dam behoort tot de grootste dammen van de wereld. Het reservoir achter de dam heeft een oppervlakte van meer dan 2000 km2.

Zambezia
Dit gebied bestaat vooral uit kokosnoot en theeplantages. De provinciale hoofdstad Quelimane is een belangrijke havenstad. In de stad staat de ´Old Cathedral´, een sober maar prachtig gebouw en een mooie moskee.

De kilometerslange kustlijn en de fantastische riffen met planktonrijk water zorgen voor een overdadig onderwaterleven. De highlights voor het duiken in Mozambique zijn toch wel de aanwezigheid van walvissen, walvishaaien, schildpadden en haaien.

De beste duiktijd is van april tot en met september, dan is de temperatuur aangenaam, lekker warm en droog, weinig kans op regen en met een koele zeewind.
Inhambane Barra Point, Tofo en Jangamo Bay zijn de populairste plekken voor duikers.

Voor de kust ligt een groot aantal riffen, waarvan de wat dieper gelegen riffen met grote regelmaat bezocht worden door walvishaaien, manta’s en bultruggen.

Zavora
Een nieuwe bestemming is Zavora. Het ligt ongeveer 100 km ten zuiden van Inhambane. Dit stukje paradijs wordt voornamelijk bezocht door Zuid Afrikaanse sportvissers en een paar duikers. Er is hier nog maar één duikschool aanwezig. Er worden hier nog steeds nieuwe duikplekken gevonden, de een nog mooier dan de ander!

Tussen juli en oktober is Zavora Beach het rustpunt voor bultruggen die bezig zijn met hun jaarlijkse migratie langs de Afrikaanse kusten. Ook biedt Zavora een fantastische mogelijkheid om een wrakduik te maken naar The Klipfontein Wreck, een schip van de Holland Amerika lijn.

Pomene
Dit kleine schiereiland ligt 120km ten noorden van Inhambane. Het strand is langgerekt met parelwit zand. Er zijn 2 resorts die zorg dragen voor activiteiten zoals paardrijden, speervissen, windsurfen, kayakken, snorkelen en duiken.

Het duiken is hier van absolute wereldklasse, er zijn manta’s walvis- en andere haaien, er is zelfs een rif op 10m diepte waar een bullshark luiert of slaapt in een grot.
Alle duiken worden uitgevoerd in semi-opblaasbare zodiacs en het is even aanpassen tijdens de lancering vanaf het strand. Alle duiken zijn stroomduiken en het zicht is heel variabel (van 5 tot 40 meter); niet altijd optimaal, maar bedenk ook dat als er geen plankton was, er ook geen walvishaaien en manta’s kwamen bunkeren.

De watertemperatuur hangt tussen de 22 en 24 graden, wat een 5 of 7 mm pak wenselijk maakt. Voor gevoelige magen is het aan te raden pillen mee te nemen tegen zeeziekte.
Het duiken is niet echt seizoensafhankelijk. Augustus staat bekend als winderig, maar het hele jaar door kan je sterk veranderlijke weersomstandigheden hebben.

Bultrug walvissen kan men aantreffen van juni t/m oktober, met heel grote kans van juli tot september. Walvishaaien zijn er het hele jaar door en door de aanwezigheid van enkele cleaner stations voor de kust van Inhambane (Tofo, Jangamo, Barra) en Zavora kunnen ook de manta’s het hele jaar door bewonderd worden.

Een opsomming van klein spul omvat: trompetvis, yellowtails, clown trigger fish, barracuda’s, spaanse danseres, kreeften, banner fish, morenes (honey combed/ spotted), duivelsroggen, pijlstaartrog, Patato baars, schorpioen vis, Lion fish, anemoon visjes, papagaai vis, angel fish, octopus enz.

Duiken
5 daagse reis naar de Quirimbas Archipelago

U vertrekt vanaf Johannesburg International Airport naar de luchthaven van Pemba in Mozambique. Hier wordt u opgewacht door een lokale agent die u naar uw privé vliegtuigje brengt.

Met dit vliegtuigje wordt u naar Matemo Island Resort gebracht. Dit resort bestaat uit 24 luxe huisjes aan het strand. Het resort is uitermate geschikt voor zowel familievakanties als wel voor duik- en vis enthousiasten.
Ook kunt u de cultuurrijke geschiedenis van de andere eilanden uit de archipel bezichtigen.

De laatste dag wordt u na het ontbijt naar het vaste land gebracht, op tijd voor uw vlucht terug naar Johannesburg. Deze tour is inclusief uw retourvlucht tussen Johannesburg en Pemba, vertrektax Zuid Afrika, transfers van en naar het eiland, 5 nachten verblijf op basis van VP en alle niet gemotoriseerde watersporten. Deze tour is exclusief persoonlijke uitgaven, visa’s, vertrektax Mozambique, bijkomende activiteiten en uitstapjes en Marine Sanctuary Fee.

Reissom vanaf € 1.158,– per persoon op basis van 2 personen. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het seizoen en beschikbaarheid.