Namibie

Van zandduinen tot zoutvlaktes
Een land van extreme landschappen. Woest en leeg met adembenemende zonsopgangen waardoor het land tot leven gewekt wordt en weemoedige zonsondergangen die het land in duisternis dompelen. Langs de kust ligt in de Namib Desert het Namib Naukluft Park, ook wel bekend als de Sossusvlei. Een zee van abrikooskleurige zandduinen met toppen van soms wel 300m hoog. Direct aan de kust bevindt zich het Skeleton Coast Park dat tot een van de meest droge plekken ter wereld wordt gerekend.

 

In het zuiden vindt u de een na graootste canyon van de wereld, de Fish River Canyon. Het Etosha National Park is een uitgestrekt gebied rond een zoutvlakte en behoort tot de mooiste en meest gevarieerde wildparken van Afrika. De Caprivi, een smalle landstrook in het noordoosten, is van een heel andere allure door de talrijke rivieren die dit gebied doorkruisen waardoor een indrukwekkende natuurlandschap is ontstaan met tal van bijzondere planten en dieren.

Bushmanland
Bezoek de oudste inwoners van Namibië, de bushman ook wel de San genoemd. Breng tijd door met hen en leer hoe ze overleven en zich aanpassen aan de natuur. In het dorp kunt u zien hoe ze medicijnen en wapens maken en hoe ze hutten bouwen.

Cape Cross Seal Reserve
Dit is de grootste en meest befaamde broedplaats voor Kaapse zeehonden. De zeehonden verblijven hier tussen november en december. In deze periode leven hier wel tussen de 150.000 en 200.000 zeehonden, waaronder ook talloze pasgeborenen.

Caprivi Strip
De Caprivi strip is een 450 km lange strook natuurgebied, grenzend aan Angola, Botswana en Zambia. De vele rivieren die het gebied doorkruisen zorgen voor een overweldigende groene savanne, een gebied wat totaal verschillend is van de rest van Namibië. De verschillende reservaten in dit gebied zijn niet omheind met hekken zodat het wild vrij rondzwerft door de hele Caprivi en de grenzen over gaan naar Botswana en Zambia. Dit zorgt ervoor dat de dat Caprivi een uitermate goede bestemming is voor safari’s. Honderden olifanten, zebra’s, nijlpaarden en krokodillen zijn maar voorbeelden van de dieren die hier te vinden zijn. Damaraland en Twijfelfontein

Damaraland is het gebied tussen Swakopmund en Etosha. Het is een van de mooiste gebieden van Namibië. Het is een bergachtige semiwoestijn met uitgestrekte vlaktes, rotspartijen en droge rivierbeddingen. Hoogtepunten van dit gebied zijn: -De Brandberg, de hoogste berg van Namibië. -De Spitzkoppe, een verzameling bizar gevormde bergen Beide bergen zijn populair bij bergbeklimmers en hier is veel San (of Bosjesmannen) kunst te vinden, waaronder bij de Brandberg de beroemde White Lady. -Twijfelfontein, genoemd naar een twijfelachtige bron, is wereldberoemd geworden dankzij de enorme hoeveelheid rotstekeningen en muurschilderingen van de Bosjesmannen. -The Petrified Forest, het versteende woud, bestaat uit versteende boomstammen van ongeveer 280 miljoen jaar oud. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze stammen aangespoeld met het smeltwater van een IJstijd.

Etosha National Park
Etosha, wat betekent ‘grote, witte plaats, ligt rondom een grote zoutvlakte. Deze Etosha Pan was vroeger een meer dat gevoed werd door de Kunene Rivier. De Etosha Pan is nu een stoffige verzameling van zout en klei. Na zware regens staat er voor korte tijd water in de pan, waardoor er duizenden watervogels, o.a. veel flamingo’s en pelikanen, te vinden zijn. De overblijvende bronnen langs de rand van de pan trekken grote hoeveelheden wilde dieren aan. U vindt hier veel impala soorten, de grootste olifanten van Afrika, de zeldzame zwarte neushoorn en nog veel meer.

Fish River Canyon & Ai-Ais Richtersveld Transfrontier Park
Dit enorme natuurgebied ligt in het zuiden van Namibië en loopt door tot in Zuid Afrika. Samen met de Ai-Ais hot springs en Fish River Canyon en het bijna ontoegankelijke Hunsberg Nature Reserve ligt het grootste deel in Namibië. De ruige, bergachtige woestijnlandschappen zijn van een ongekende schoonheid. De plantengroei in dit gebied is zeer bijzonder, zoals de halfmens, een plant die op een zuilkaktus lijkt en de kokerboom. De kokerboom is typisch voor deze streek, de bloemen lijken op trossen bananen en kunnen gegeten worden. De Fish River Canyon is de een na grootste canyon op aarde. De kloof heeft op sommige plaatsen een diepte van wel 580 m en is ongeveer 160 km lang. In de rivier zit nog maar weinig water, alleen in het regenseizoen komt er water in. De 80 km lange hikingtrail door de canyon is een van de mooiste wandeltochten van Zuidelijk Afrika en duurt 5 dagen. Een aantal privé reservaten biedt mogelijkheden voor minder zware en korte tochten. De Ai/Ais hotsprings zijn warmwaterbronnen met een temperatuur van 60 graden C.. Deze mineraalhoudende bronnen zijn vooral heilzaam voor reumapatiënten. Vanwege de erg warme zomers zijn de bronnen van november tot maart gesloten.

Kaokoland (of Kaokoveld)
Dit is een van de laatste echte wildernissen van zuidelijk Afrika. Het is een wereld van ongelofelijk mooie bergachtige landschappen, een schuilplaats voor de woestijnolifanten die zich uitstekend hebben aangepast aan dit droge en ruige gebied, maar ook van de zwarte neushoorns en giraffes. Het gebied wordt bevolkt door de Himba en Herero stammen. De Himba leven nog steeds volgens de oude tradities in eenvoudige hutten gebouwd van modder en palmbladeren. Indrukwekkend om te zien zijn de Ruacana Watervallen, deze zijn 120 meter hoog en kunnen wel 700 meter breed worden. Vanaf de 13 Ondurusa stroomversnellingen stroomt het water naar de Epupa Watervallen. Deze route van 138 km kan ook over de weg afgelegd worden. De Epupa Watervallen beslaan een lengte van 11/2 km en storten zich via diverse poelen 60m omlaag. In een aantal poelen kunt u een bad nemen. Op rotsen in water groeien de majestueuze baobabs en de omgeving is hier prachtig groen in tegenstelling tot de rest van Kaokoland. Reizen door Kaokoland is lastig vanwege het geringe wegennet. Een gids is dan ook geen overbodige luxe.

Kolmanskop
Deze beruchte spookstad, omringt door woestijn, ligt in het ´Sperrgebiet´ dat de diamantwinning moest beschermen. Tijdens de diamantkoorts die hier uitbrak ontwikkelde dit stadje zich in rap tempo. De Duitsers bouwden mooie huizen, straten, scholen en een ziekenhuis. Na 40 jaar verplaatste de diamantkoorts en Kolmanskop raakte in verval. Wat overgebleven is zijn de ruines die worden opgeslokt door het ophopende zand. Er is van een aantal gerestaureerde huizen een museum gemaakt. Deze beruchte spookstad, omringt door woestijn, ligt in het ´Sperrgebiet´ dat de diamantwinning moest beschermen. Tijdens de diamantkoorts die hier uitbrak ontwikkelde dit stadje zich in rap tempo. De Duitsers bouwden mooie huizen, straten, scholen en een ziekenhuis. Na 40 jaar verplaatste de diamantkoorts en Kolmanskop raakte in verval. Wat overgebleven is zijn de ruines die worden opgeslokt door het ophopende zand. Er is van een aantal gerestaureerde huizen een museum gemaakt.

Namib Naukluft Desert Park
Dit park is het grootste beschermde gebied van Namibië en behoort dan ook tot de grootste parken van de wereld. Het park is ongelooflijk divers en uniek in zijn soort. Het bekendste beeld van Namibië zijn waarschijnlijk wel de hoge oranje zandduinen met scherpe richels, die hier te vinden zijn. Deze duinen kunnen wel een hoogte van 300 meter bereiken en zijn de hoogste van de wereld. Dit is het gebied van Sesriem en de Sossusvlei.
De kleuren variëren van abrikoos tot fel oranje en dieprood. De felheid van de kleur geeft de ouderdom van het duin aan, dit heeft te maken met de oxidatie van het zand. Naast Sossusvlei ligt Deadvlei of Hidden Vlei, dit is een opgedroogd zoutmeer aan de voet van hoge zandduinen. In deze witte vlakte staan zwarte, afgestorven bomen die schitterend afsteken tegen de oranje duinen en de azuurblauwe lucht.

Skeleton Coast Park
Het park dankt zijn naam aan de spookachtige scheepswrakken die op deze afgelegen en ontoegankelijke witte kust zijn gestrand, veelal in dichte mist. Dit gebied is slechts op 2 manieren te bezoeken: met een fly in safari of met een 4wd voertuig. Het fascinerende van deze omgeving is de mysterieuze schoonheid, vaak gehuld in dikke mistflarden. De zandduinen, woeste ravijnen, bergen en gekleurde vulkanische rotsen zorgen voor een enorme afwisseling van deze ongerepte natuur. Er leven zelfs dieren in deze desolate omgeving, zoals woestijnolifanten, struisvogels, springbokken, oryxen, hyena’s, giraffen en leeuwen.

Waterberg Plateau National Park
Het plateau ligt ongeveer 200 m boven de Kalahari. Met de ruige kliffen en fascinerende rotsformaties is dit park een van de spectaculairste bezienswaardigheden van het noorden. Door de hoogte, de regen en de doorlaatbaarheid van het gesteente is de bovenkant kaal en de onderkant groen met dichte subtropische begroeiing. Er leven veel dieren, zoals de sabelantiloop, de witte en zwarte neushoorn, wilde honden, cheeta’s, buffels, luipaarden, bavianen en nog veel meer.

Windhoek
Dit is de hoofdstad van Republiek Namibië en ligt midden in het land. Het centrum is een vreemde mengelmoes van oude,Duitse koloniale gebouwen en moderne gebouwen. U ziet hier Herero vrouwen in traditionele kleding en zakenmensen gekleed volgens de laatste mode. De stad is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de rest van het land. Er zijn hier veel gezellige restaurants met een gevarieerde keuken, zoals echte Duitse gerechten en de traditionele Afrikaanse keuken. Bezoek vooral de Christuskirche, een Evangelisch – Lutherse kerk in Art Nouveau stijl; het historische Tintenpalast, het parlementsgebouw en het oude fort ‘Alte Feste’.

Namibian Explorer Tour

Dag 1 Windhoek
Na aankomst op Windhoeks Hosea Kutako International Airport haalt u de auto op. U heeft de rest van de dag de tijd om Windhoek te ontdekken en te genieten van de gezellige terrassen. Overnachting: The Elegant Guest House op basis van LO.

Dag 2 Gondwana Kalahari National Park
Vandaag verlaat u Windhoek. U vertrekt naar het zuiden, langs de plaatsten Rehoboth en Kalkrand. U reist naar Gondwana Kalahari National Park, zo’n 30 km ten noordoosten van Marienthal in het midden van de Kalahari Woestijn. U brengt de nacht door in Kalahari Anib Lodge op basis van LO. Hier kunt u fantastische wandeltochten of safari’s maken. Er is een zwembad en een goed restaurant.

Dag 3 en 4 Fish River Canyon
Nog verder naar het zuiden komt u bij de magnifieke Fish River Canyon. De rest van de dag en de volgende dag heeft u volop de tijd om dit gebied te ontdekken en te genieten van de uitzichten over dit adembenemende landschap. U overnacht in Canyon Village op basis van LO.

Dag 5 Tiras Mountains
Zo’n 50 km ten noorden van Aus vindt u het Tirasgebergte. In deze afschrikwekkende halfwoestijn bevindt zich het Namtib Biosphere Reserve. Dit park omvat een gebied van 16.400 hectare. Het fascinerende landschap van het gebied levert een overvloed aan adembenemende vergezichten en een weelde aan flora en fauna. Overnachting in Namtib Desert Lodge op basis van LO.

Dag 6 en 7 Sossusvlei
U heeft hier een volledige dag om de schoonheid van dit gebied op u in te laten werken. Een bezoek aan de duinen vlak na zonsopkomst om de eerste zonnestralen te zien die over de rand van Dune 45 kruipen is iets wat u absoluut niet mag missen. Naarmate de zon hoger komt, verandert de kleur van de duinen. Overnachtingen in The Desert Homestead op basis van LO.

Dag 8 en 9 Swakopmund
Door het lege en onvruchtbare landschap rijdt u naar de koude Atlantische Oceaan en Swakopmund. De grote aantrekkingskracht van de stad komt door de grote tegenstelling tussen de mondaine badplaats met de oude Duitse gebouwen en de desolate duinen van de Namib Desert. Vanaf hier kunt u diverse bezienswaardigheden ontdekken. Overnachtingen in The Beach Lodge op basis van LO.

Dag 10 Omaruru
U gaat op weg naar de Erongo Wilderness Lodge. Onderweg komt u langs de Spitzkoppe, als u genoeg tijd heeft, is dit de moeite waard om te bezoeken. Vroeger werd deze plek bewoond door de San en hun rotstekeningen zijn terug te vinden in Bushmans Paradise. Overnachting in Erongo Wilderness Lodge op basis van HP en ongelimiteerde wandelingen met een gids.

Dag 11 Khorixas
Via Omaruru en Uis gaat u naar een prachtige lodge, deze ligt vlak naast de indrukwekkende Ugab Rock Monolith. De 3 waterplaatsen zorgen voor regelmatige bezoeken van o.a. oryxen, zebra’s, kudu’s en giraffes. Ook zijn er begeleide wandelingen te maken naar rotstekeningen. U kunt vanaf hier de Burnt Mountain, The Organ Pipes en het Petrified Forest bezoeken. Overnachting in Vingerklip Lodge op basis van HP.

Dag 12 Etosha National Park
Eenmaal in het beroemde park slaat de opwinding toe. De enorme hoeveelheid wilde dieren die in dit park leven zorgen voor een spectaculaire safari. U verblijft in Okaukuejo Restcamp, wat ligt aan een waterplaats die ’s nachts verlicht is. Vanaf zonsondergang is het een komen en gaan van dieren. Overnachting in Okaukuejo Restcamp op basis van LO.

Dag 13 Etosha National Park
U reist door het park naar het centraal gelegen Halali Restcamp. Er is volop gelegenheid om wilde dieren te spotten en de prachtige natuur op u in te laten werken. Overnachting in Halali Restcamp op basis van LO.

Dag 14 Etosha National Park Border
Op weg naar het hek van het park, passeert u Namutoni Restcamp. Dit Restcamp is gebouwd rondom een historisch Duits fort, uitkijkend over King Nehale Waterhole, een geweldige plek voor een stop. Dan rijdt u verder naar een prachtige lodge net buiten het oostelijke hek van het park. Overnachting in Etosha-Aoba Lodge op basis van LO.

Dag 15 Waterberg Plateau Park
U reist vandaag in zuidelijke richting, langs de stadjes Tsumeb, Otavi en Otjiwarongo naar het Waterberg Plateau Park. De rotsen en klippen van het park vormen een eiland in de vlakke Afrikaanse savanne. Het is een veilige haven voor beschermde diersoorten. Het park biedt bescherming aan o.a. de witte neushoorn, de sabel- en roanantilope en de kwetsbare Kaapse gier. Tijdens de makkelijke looproutes en game drives ervaart u het echte Afrikaanse gevoel, zoals maar weinig andere plekken dat kunnen. U overnacht in het fantastische Bernabe de la Bat Restcamp, gebouwd om op te gaan in de omgeving. Overnachting op basis van LO.

Dag 16 Einde tour
Op weg naar Windhoek kunt u nog een stop maken in Okahandja, één van de oudste steden van Namibië.